Voorhuidontsteking

Inleiding
Voorhuidontsteking (de medische term is Balanopostitis) is een veel voorkomend probleem bij reuen. De reu verliest hierbij steeds enkele druppeltjes lichtgekleurde, soms groenige pus uit zijn geslachtsopening. De hond zelf heeft er nauwelijks hinder van, maar zijn omgeving vaak des te meer, vooral wanneer de hond in huis woont en er vloerbedekking ligt.

Oorzaak
De oorzaak is een infectie van de voorhuid. Dit treedt heel gemakkelijk op omdat de omstandigheden binnen de voorhuid ideaal zijn voor bepaalde bacteriën. Het is er warm, vochtig en ook aan voedsel in de vorm van urine is er geen gebrek.
Voorhuidontsteking zien we bij geslachtsrijpe reuen van alle rassen en alle leeftijden. Bijna alle reuen hebben er af en toe last van, maar bij sommigen neemt het echt hinderlijke vormen aan.

Diagnose
Het is niet moeilijk om vast te stellen of een reu een voorhuidontsteking heeft. Een blik op zijn geslachtsdeel is meestal voldoende om te weten hoe het ervoor staat. Bovendien verraadt de patiënt zich door een spoor van pusdruppeltjes achter te laten.

Behandeling
De behandeling bestaat uit het bestrijden van de infectie. Dit kan door in de voorhuid desinfecterende vloeistof of zalf aan te brengen (de zogenaamde voorhuidcleaners) of door een penicillinekuur. Vaak is drie dagen achter elkaar inbrengen van de zalf in de penisschacht en daarna eenmaal per maand voldoende om (tijdelijk) van de klachten af te komen.
Ook het spoelen van de penisschacht met kamillethee of (afgekoeld) gekookt water schijnt goede resultaten te hebben.
De hond kan ook tijdelijk "chemisch gecastreerd" worden. Hiervoor krijgt hij een injectie met een hormoon dat de werking van zijn eigen hormonen tijdelijk onderdrukt. Het vervelende is alleen dat na het stoppen van de behandeling de klachten vroeg of laat weer terugkeren.
Als laatste mogelijkheid is er nog het castreren van de hond. Dit is in ruim 85% van de gevallen voldoende om de kwaal definitief te verhelpen. In de overige 15% worden de klachten meestal wel veel minder.
Indien de "chemische castratie” bij uw hond effect had, weten we ook vrijwel zeker dat castreren de kwaal zal verhelpen.