Monorchidie/cryptorchidie

Uit onderzoek in het buitenland is gebleken dat zo'n 20% van de reuen te maken krijgt met testikelproblemen (problemen met de teelballen).

Van Monorchidie is sprake als er maar één testikel in het scrotum (balzak) aanwezig is en de tweede ontbreekt. Monorchidie geeft geen schadelijke gevolgen. Een monorchide reu kan alleen niet ingezet worden voor de fokkerij. Uiteraard mag er met deze reu ook niet geshowd worden, aangezien er bij reuen waarmee geshowd wordt beide testikels aanwezig moeten zijn.

Cryptorchidie wil zeggen dat beide testikels niet in het scrotum zijn ingedaald. De testikels zitten dan nog in de buikholte of in het lieskanaal.
De temperatuur in de buikholte is te hoog voor de testikels. Zaadcellen worden alleen geproduceerd bij een lagere temperatuur. De meeste cryptorchide reuen zijn dan ook steriel, doordat er geen zaadcellen geproduceerd kunnen worden. Een cryptorchide reu kan dan ook niet ingezet worden voor de fokkerij en er kan met deze reu ook niet geshowd worden.

Het kan echter zijn dat een niet ingedaalde testikel op latere leeftijd problemen gaat geven en dat deze dan alsnog verwijderd moet worden. Er kan een kwaadaardige woekering ontstaan, uitgaande van de sertolicellen in de testikel(s) die achtergebleven zijn in de buikholte. Deze tumoren zaaien niet uit, maar produceren te veel vrouwelijke hormonen waardoor de reu feminisatie verschijnselen gaat krijgen. Dit kan zich uiten in dikker worden, haaruitval en het opzetten van de tepelklieren.
Wetenschappelijk is onderzocht dat het narcose risico niet opweegt tegen de kans op een tumoreuze ontaarding van een achtergebleven testikel. Het beste advies is dus om de testikel zo lang mogelijk te laten zitten.

Anorchidie wil zeggen dat de reu helemaal geen testikels heeft. Dit noemen we ook wel een natuurlijke castratie.

Zowel voor cryptorchidie, monorchidie en anorchidie geldt dat je niet altijd de fokker verantwoordelijk kunt stellen voor het feit dat je achteraf gezien een reu hebt gekocht met geen of maar één testikel. Het is soms heel moeilijk om bij hele jonge reuen na te gaan hoe de toestand van de testikels is. Als de fokker (of de dierenarts) wel twee testikels weet te vinden, blijft het altijd de vraag of ze zullen indalen. Bij sommige reuen dalen de testikels al in met zes weken en bij anderen pas als ze drie maanden oud zijn. Er zijn gevallen bekend dat beide testikels pas ingedaald waren op de leeftijd van een jaar of ouder.