Kruisbanden

Een belangrijk onderdeel van de achterhand is de knie. De knie is een ingewikkeld gewricht dat niet alleen moet kunnen buigen, maar ook draaiingen van de voet moet toestaan. Bovendien moet de knie gedeeltelijk het gewicht van de hond dragen en tegelijkertijd het merendeel van de stuwing van de voortbeweging verwerken.
De complexiteit van het kniegewricht blijkt uit het feit dat er twee botten van het onderbeen samenkomen met het dijbeen. Om de vele functies van de knie te ondersteunen, heeft de natuur een versterking uitgevonden in de vorm van een knieschijf. Deze schermt het gewricht aan de voorkant af en geeft het steun.

In het kniegewricht kan een blessure of scheuring van de gewrichtskruisbanden optreden. Typerend voor deze aandoening is dat de hond zijn been niet meer op de grond neer kan zetten. Alleen als er sprake is van een verrekking of gedeeltelijke scheur kan één en ander met rust genezen. Is de scheuring echter compleet dan moet er chirurgisch ingegrepen worden.
Scheuren of andere kwetsuren van de gewrichtskruisbanden van de knie maken dit complexe onderdeel van het bewegingsapparaat instabiel. Het gewricht kan zelfs ingrijpend vervormen als er niet snel wat aan de aandoening wordt gedaan. Vooral artrose, verval van kraakbeen en verhoogde kalkafzettingen veroorzaken dan een onregelmatige botvorming op de gewrichtsvlakken in de gewrichtskapsels. Bij uitstel van de behandeling moet met een verdergaand verval van het gewricht rekening worden gehouden.
 

 

 

 

Als chirurgisch ingrijpen noodzakelijk is, wordt de gewrichtskruisband eventueel vervangen door bruikbaar weefsel van de hond zelf. Er wordt ook wel synthetisch materiaal gebruikt voor de vervanging van de kruisband(en).
Tijdens de operatie worden tegelijk alle afwijkingen verwijderd die zich binnen het gewricht hebben gevormd. Afwijkingen van de gewrichtsbanden komen namelijk vaak samen voor met andere gewrichtskwetsuren en meniscusaandoeningen (bij mensen ook wel ‘voetbalknie’ genoemd).
De knie moet vervolgens enkele weken lang volledig worden ontzien. Na een revalidatieperiode waarin de hond alleen in stap mag wandelen, kan het been vaak weer helemaal worden ingezet. Vooral als de ingreep vroegtijdig kan worden verricht, is de kans op genezing groot.
Een belangrijk bijkomend aspect is dat de hond niet met een overgewicht kampt, omdat daardoor de knie nog eens extra wordt belast. Een juist gewicht kan tal van blessures aan spieren en gewrichten voorkomen.

  

Lana net thuis na haar kruisbandoperatie, september 2004