Cherry Eye

Honden hebben een derde ooglid. Dit is het vlies wat zichtbaar is langs de neuskant van het oog. Een T-vormig stukje kraakbeen vormt als het ware het skelet van dit ooglid. De basis van dit kraakbeen is omgeven door een traanklier, de derde ooglidklier. In een normale positie is deze klier niet zichtbaar. De klier wordt door een soort bindweefsel op haar plaats gehouden onderaan de oogbol.
Bij bepaalde rassen (onder andere de cocker spaniel, boston terrier, engelse bulldog en duitse dog) zie je geregeld dat deze klier opzwelt en uitpuilt (prolaps).

De uitpuilende klier is rood, gezwollen en zichtbaar aan de vrije rand van het derde ooglid. Door de gelijkenis met een kers spreekt men van een cherry eye. Deze uitpuilende klier kan het hoornvlies irriteren en een bindvliesontsteking veroorzaken. Meestal is er wat meer slijmerige uitvloeiing aan het oog.
De exacte oorzaak van een cherry eye is niet bekend. Soms verdwijnt de cherry eye vanzelf na twee tot drie weken. Is dit niet het geval dan is het onder plaatselijke verdoving soms mogelijk om de klier tijdelijk terug op zijn plaats te krijgen door met een pincet aan de vrije rand van het derde ooglid te trekken.

Een andere mogelijkheid is het weghalen van een deel of de gehele de klier. Omdat de klier ook een rol speelt bij de traanproductie wordt dit afgeraden. Het beste is deze klier volledig te sparen. Dit gebeurt door de klier chirurgisch vast te zetten tegen de binnenkant van de oogkas, aan een extraoculaire spier of aan de sclera (dit is het witte omhulsel van de oogbol). Een andere ingreep is het vasthechten van de klier onder het slijmvlies van het derde ooglid (de techniek van Morgan).

             Een cherry eye voor de operatie.                                                                                                            Het oog na de operatie.

Een cherry eye kan verward worden met een eversio van het kraakbeen van het derde ooglid. In het laatste geval is de vrije rand van het derde ooglid naar buiten omgeklapt. Er is dan echter geen klier zichtbaar. De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van het omgekrulde stukje kraakbeen doorheen een klein sneetje in het overliggende slijmvlies.

Omgeklapt kraakbeen van derde ooglid bij een duitse dog.                                                                             Chirurgisch verwijderd stukje omgeklapt kraakbeen van dezelfde duitse dog.


Tot slot moet nog vermeld worden dat de derde ooglidklier ook tumorale veranderingen kan ondergaan en daardoor kan vergroten en uitpuilen. Deze tumor mag men niet verwarren met een cherry eye.