Baarmoederontsteking

Een ontsteking van de baarmoeder, is een regelmatig voorkomend probleem. Dit is een levensgevaarlijke situatie voor het dier, dus het is belangrijk om de eerste ziektesymptomen te herkennen en snel te handelen.

Er bestaan drie soorten baarmoederontstekingen:
Metritis: dit is een ontsteking van de gehele baarmoeder.
Endometritis: ontsteking van het baarmoederslijmvlies.
Pyometra: dit is een opeenhoping van etter in de baarmoeder.

De eerste twee kenmerken zich door een zwelling van het gehele vrouwelijke geslachtsorgaan, zelfs van de vulva. Zij doen zich meestal voor als nasleep van het werpen of de loopsheid.
Pyometra treedt meestal op in de periode tussen twee loopsheden. De baarmoeder vult zich met bacteriën die zich in een enorm snel tempo vermenigvuldigen, waardoor de baarmoeder enorme afmetingen kan bereiken. Deze ziekte kan natuurlijk alleen voorkomen bij de intacte (niet-gesteriliseerde) teef.
Teven hebben meer kans op het ontwikkelen van een Pyometra na behandeling met hormonen, zoals anticonceptiemiddelen. Bij honden die regelmatig een anti-loopsheidprik krijgen of honden die vaak last van schijndracht na de loopsheid hebben, zien we ook een verhoogd risico op het krijgen van baarmoederontsteking. Vaak op wat latere leeftijd, maar toch komt het bij jonge teefjes ook veel voor.
Ook na een bevalling waarbij de nageboorte niet goed afkomt of er, bij verwerping, resten van dode jongen en/of nageboorte(n) in de baarmoeder achterblijven, kan een baarmoederontsteking ontstaan.

Symptomen kunnen zijn dat het dier meer drinkt en meer plast dan normaal, sloom is en af en toe braakt. Ook kan er een vaginale afscheiding zijn, welke varieert van etterig, slijmerige uitvloeiing tot bloederige afscheiding. Deze afscheidingsvormen kunnen alleen aanwezig zijn als er sprake is van de ''open'' vorm van baarmoederontsteking. Er bestaat ook een ''gesloten'' vorm, bij deze vorm van baarmoederontsteking kan de baarmoederinhoud door een kanteling van de baarmoeder niet naar buiten vloeien waardoor een bloedvergiftiging kan optreden. Er treedt uitdroging op, de vacht ziet er dor en droog uit en het dier heeft een vieze lichaamsgeur.

In alle gevallen geldt: indien u vreemde afscheidingsvormen bij uw dier ontdekt, de hond langer dan drie weken achter elkaar vloeit of bij abnormaal veel bloedverlies tijdens de loopsheid: ga direct naar de dierenarts! De diagnose kan gebeuren aan de hand van de symptomen door een radiografie of echografie of door bloedonderzoek. De behandeling van een baarmoederontsteking bestaat bijna altijd uit het verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken, een sterilisatie. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij waardevolle fokteven) kan men beslissen om de teef te behandelen met antibiotica en een middel om de baarmoeder te doen samentrekken om zo de etter uit te drijven, maar deze behandeling kent zeer weinig succes. De prognose is na een sterilisatie meestal goed, maar indien het dier te lang met een Pyometra rondgelopen heeft, kunnen de nieren onherstelbaar beschadigd zijn door de toxische stoffen die in de bloedstroom terecht gekomen zijn. Het dier zal dan een nierinsufficiëntie ontwikkelen.


Een aantal goed werkende homeopathische middelen zijn:

Apis mellifica (bijengif): in een vroeg stadium van baarmoederontsteking met veel uitvloeiing.

Sabina (Zevenboom): stimuleert de doorbloeding van de baarmoederwand. Deze kan hierdoor beter samentrekken waardoor de baarmoederinhoud wordt uitgedreven (jong(en), nageboorte(n), etterstof, etc.). Sabina laat zich goed combineren met Secale Cornutum.

Secale Cornutum (Moederkoorn): dit laatste middel laat de baarmoeder sterk samentrekken waardoor de werking van Sabina wordt verhevigd. De baarmoederinhoud wordt door deze combinatie versneld uitgedreven.

Pyrogenium: indien er een nageboorte is achtergebleven of een dood jong en/of er een stinkende vaginale afscheiding is, kan Pyrogenium een waardevol middel zijn. Het dier heeft vaak hoge koorts met zwakke pols of juist andersom: lage temperatuur en snelle pols. Dit middel is goed te combineren met:

Lachesis (Bosmeester): dit middel brengt de uitvloeiing van de giftige stoffen, aanwezig in de baarmoeder, op gang (afgestorven weefsel en bacteriën).

Pulsatilla (Wildemanskruid): past bij een baarmoederontsteking met romige, etterige uitvloeiing. Het kan zowel acuut als chronisch zijn. Het type dier waar dit middel bij past, is vaak heel aanhankelijk en meegaand van aard.

Hepar sulfuris (Zwavellever): bij etterige uitvloeiing altijd denken aan dit middel. Indien de baarmoederontsteking chronisch is geworden, zal zich in de baarmoeder veel etter vormen en ophopen. Hepar Sulfuris is dan een waardevolle opruimer van de etterstof.

Kalium Bichromicum (Kaliumbichromaat): indien er sprake is van heel taaie etterige uitvloeiing kan dit middel worden ingezet. Het zorgt ervoor dat de taaie uitvloeiing dunner gaat worden, waardoor de uitvloeiing sneller naar buiten kan komen.

Sepia (Zeekat): chronische baarmoederontsteking bij het oudere dier met roodbruine stinkende uitvloeiing. Het type dier waar dit middel bij past is vaak prikkelbaar van karakter en in sommige gevallen zelfs agressief.